I.Mikloš: Konsolidácia svedčí o bezradnosti a neudržateľnosti opatrení

11.12.2012 Bratislava

Bratislava 11. decembra (TASR) - Budúcoročný rozpočet vlády Roberta Fica (Smer-SD) je prvým skutočným rozpočtom počas jeho prvej a druhej vlády. "Skutočný je v tom, že prvýkrát musí konsolidovať," konštatoval dnes v rozprave k rozpočtu opozičný politik a exminister financií za SDKÚ-DS Ivan Mikloš.

Upozornil však, že vláda šetriť nevie. "Konsolidácia svedčí o bezradnosti a neudržateľnosti opatrení," zdôraznil s tým, že o tom svedčia aj odporúčania renomovaných organizácií a expertov. Tí radia konsolidovať skôr na strane výdavkov (85 %) ako príjmov (15 %). Vládne opatrenia by tiež mali zvyšovať dôveryhodnosť budúceho rastu ekonomiky.

"Realita je opačná. Návrh rozpočtu je jednoznačne v rozpore s týmito odporúčaniami a ohrozí budúcnosť vývoja Slovenska," podotkol Mikloš. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) totiž predložil návrh, ktorý konsoliduje iba zo 17 % cez znižovanie výdavkov a až z 83 % cez zvyšovanie daní, odvodov a poplatkov. "Naviac je problém aj ten, keď sa pozrieme na štruktúru daní, odvodov a poplatkov. Tu je porušené pravidlo, že keď už dane zvyšovať, tak zvyšovať nepriame," dodal s tým, že by tak malo ísť o daň z pridanej hodnoty, spotrebné, majetkové či environmentálne dane. V budúcom roku však až 80 % daňových opatrení sa deje cez rast daní, ktoré zaťažujú aktivitu, čím sa ohrozuje rast a konkurencieschopnosť.
 

Vyberte región